Sacramento Kings Guard Malik Monk-en Karrerako Berpizkundea

11ko NBA Draft-ean Malik Monk orokorrean 2017. sailkatu zenean, itxaropenak handiak ziren. Kentuckyn, Monk-ek baloia lortzeko trebezia erakutsi zuen, partidako 19.8 puntu batez beste, eliteko atletismoa eta hiru puntuko jaurtiketa fidagarria erakusten zuen bitartean, hazteko leku gehigarriarekin.

Esan beharrik ez dago, barruan eta kanpoan gola sartzeko gaitasunarekin eta jauzi-gaitasunaren erakargarritasunarekin, Charlotte Hornetsek helmuga ezin hobea zirudien garai hartan kalitatezko jokalarien falta orokorra ikusita. Monk, ziur aski, berehalako papera egingo luke eta Hornets-ek erasoa hobetzen lagunduko lioke.

Horren ordez, Monk-ek bere lehen denboraldian jaurtiketen % 36 besterik ez zuela egin zuen erantzun zuen. Ez zioten, zalantzarik gabe, inolako erritmorik aurkitzeko aukera handirik eman, Steve Clifford entrenatzaileak gaueko 13.6 minutu besterik ez baitzion eman. Horren ordez, Clifford-ek Michael Carter-Williams eta Treveon Graham antzeztu zituen Monk-en gainean, eta, horren ordez, esperientzia beteranoan zentratu zen ikaskuntza-esperientziaren gainetik.

Ez zen asko hobetu 2. Urtean, Monk-ek 17.2 minutu jokatu zituen James Borrego entrenatzaile berriaren gidaritzapean 73 partidatan, batez beste 8.9 punturekin, baina jaurtiketen % 38.7 baino ez zituen egin.

Denboraldi hura amaitu ondoren, itxaropenak asko murriztu ziren lehengo loteriaren hautaketari dagokionez, hein batean antolakuntzak gazteengan zuen sinesmen faltagatik, joko-denbora mugatuagatik eta erasoan jokatutako rol xumeagatik.

Azkenean bere hirugarren denboraldian 20 minutuko eta %40ko jaurtiketa-hesiak hautsi ondoren, Monk NBAk eten egin zuen. drogaren aurkako programa urratzen. 55 partida jokatuta amaituko zuen kanpaina, eta pazientzia gutxirekin.

Hornets-ekin egin zuen azken urtean, Monk-ek azkenean profesional bihurtu ondoren abandonatu egin zuen hiru puntuko jaurtiketa aurkitu zuen. Denboraldiko tartetik %40.1 jo zuen, partidako bi hiruko sartuz.

Hala ere, Hornets ez zeuden konbentzituta. Ez zioten eskaintza kalifikatzailerik luzatu Monk-i, aurreko loteriaren aukeraketa mugarik gabeko agentzia librera iristeko aukera emanez.

Monk-ek Lakersekin sinatu zuen, urtebeteko gutxieneko kontratuarekin, eta horrek bere ibilbideari buelta eman zion. Laker gisa, Monk-ek batez beste 13.8 puntu lortu zituen, 28 minutu baino gehiago jokatu zituen eta % 39 baino gehiago jo zuen distantzia luzetik, Hornetsekin egin zuen azken denboraldia ez zela kasualitatea izan azpimarratuz.

Azkenik, joan den udan, Monk-ek bi urteko kontratua sinatu zuen Sacramento Kings-ekin, guztira 19 milioi dolarren truke, De'Aaron Fox Kentuckyko taldekide ohiarekin berriro konektatzeko aukera emanez.

Sacramenton, Monk loratu egin da. 25 urteko gazteak seigarren gizonaren papera bereganatu du, eta 14.0 puntu lortu ditu partidako 22.9 minututan. Hobekuntza handiak egin ditu bai jokalari eta bai gidari gisa, 36 minutuko jaurtiketa libreko saiakerak 2.0tik 4.3ra bikoiztu baino gehiago, eta iaz 2.9tik 3.9ra igo ditu asistentziak, partidako 5.2 minutu gutxiagotan.

Monk funtsezkoa izan da Sacramentoren denboraldi ikusgarrian, nahiz eta 45 puntu jaitsi ditu Sacramenton 176-175 bikoitza luzapenean Los Angeles Clippers errepidean irabazita.

6'3ko atezainak erosoago ikusten du baloia eskuetan duela, defentsak apurtzen dituena, eta bere pazientzia maila –bereziki pick and roll-etan– jauzi eta marra hobea da bere NBAko ibilbideko beste edozein puntutatik.

Are garrantzitsuagoa dena, Monkek bere burua etxe bat aurkitu duela dirudi. Mike Brown entrenatzaileak Monk-en konfiantza du partidetan berandu, bere taldekideek ere bai, eta Monk-en kantxan erosotasun maila bat dago orain, Kentuckytik ageri zen hori. Foxekin hurbil dago, eta biek elkarren aurka jokatzen dute oso ondo, Monk-ek tarte erabakigarria ematen dion Fox-ri, eta horrek presio handia jartzen dio ertzean, eta horrek defentsa kolapsatzen du eta perimetroko jaurtiketetarako irekitzen du.

Erregeak 17 urtean lehen aldiz kanporaketara gero eta gertuago daudenez, Monk-en egoerak galdera batzuk sortzen dizkie jokalariekin antzeko borroka goiztiar bizi duten beste talde batzuei.

Hornetsek, dudarik gabe, akats bat egin zuen Monk-i ezergatik utzita, urtebete beranduago Mendebaldeko Konferentziako talde onenetariko batean funtsezko papera betetzen ari baita. Azken finean, hemen ikasteko elementua jokalari gazteei euren etorkizuna zehaztu aurretik arrakasta izateko aukera ematea da. Monk lau urtean partida bakarra hasi zuen Charlotten, 11. selekzio orokorra izan arren. Inoiz ez zuen 40 minutuko partida bakar bat izan eta 35 minutuko langa behin bakarrik hautsi zuen.

Hornetsekin lau urtean, Monkek guztira 4,159 minutu jokatu zituen, urtean mila minutu eskas baino gehiago.

Hori lagin-tamaina zaila ez ezik, edozein jokalarirentzat oso zaila da rol zehatz batean eroso egotea, parametroak beti aldatzen ari badira.

Zorionez Monkentzat, ordea, orain itxaropen maila orekatua dirudien leku batean dago, non bera eta Erregeak helburu partekatu baterako elkartu diren.