Sixers-ek Tyrese Maxey nola maximizatu asmatu behar dute

Tyrese Maxey Philadelphia 76ers taldeko jokalariak 2022-23 NBAko denboraldia hasi zuen ligako goranzko izar gazteetako baten itxurarekin, baina azken hilabeteetan mendi errusiarra izan du.

Azaroaren erdialdean, Maxeyk oinetako lesio bat izan zuen eta hilabete eta erdiz alboratu zuen. Abenduaren amaieran itzuli ondoren Sixers-en hamaikakora itzuli zen laburki, baina Doc Rivers entrenatzaileak sei partidaren ostean aulkira aldatzea erabaki zuen eta De'Anthony Melton-ekin ordezkatu zuen. Maxey bertan geratu zen hurrengo hilabete eta erdian, Joel Embiid All-Star-eko zentroa kanpoan egon zen hasierako pare bat alde batera utzita.

Leku hasiera horietako bat joan den asteazken gauean izan zen Miami Heat-en aurka. Maxeyk 27 puntu lortu zituen 10tik 17 jaurtiketetan (sakonetik 4tik 7 barne), zazpi asistentzia eta lau errebote Sixers-en kolpeka garaipenan. Gau bat geroago, nahiz eta Embiid hasierako hamaikakora itzuli zen, Rivers Maxeyrekin joan zen Meltonen gainetik Dallas Mavericks-en aurka. Maxey han egon da harrezkero.

Maxey hasierako hamaikakoan jarraitzen duen edo aulkira itzultzen den kontuan hartu gabe, Sixers-en txapelketak denboraldi honetan hura optimizatzeko modurik onena aztertzea espero du.

Maxeyk hasiera gorria izan zuen lesioa izan baino lehen, batez beste 22.9 puntu, 4.4 asistentzia, 3.5 errebote eta 2.9 hiruko partidako 36.4 minututan, guztira ehuneko 46.2 eta sakonetik ehuneko 42.2 jaurtitzen zituen bitartean. Aulkira joan ostean, 17.4 puntura, 2.9 asistentziara, 2.5 errebote eta 1.9 hirukora jaitsi zen partidako 30.1 minututan, guztira ehuneko 45.3 eta sakonetik ehuneko 37.0 jaurtitzen zituen bitartean.

All-Star etenaldiaren aurretik, Maxeyk kazetariei aitortu zien bere rol berrira egokitzea buruko borroka bat izan zela.

"Azken astea gogorra izan nuen, gizona", esan zuen Maxeyk. «Latza eta mentalki, ez nuen ondo jokatu. Atzo ordu eta erdi inguruko elkarrizketa izan nuen gurasoekin eta ateratzeko behar nituen emozio guztiak nolabait atera nituen. Coach Doc esan nion, [entrenatzaile laguntzailea] Sami [Cassell] esan nion gizakia nintzela eta utzi behar nuela. Behin atera nuenean, esan nion Tyrese-ren bertsiorik onena izango nintzela aurtengo hondarrean».

Rol berri batera egokitzeko oztopo mentaletatik haratago, Maxeyk aulkitik atera zenean sortzaile nagusi izatera ere aldatu behar izan zuen. Joan den denboraldian Harden iritsi aurretik bete zuen rol hori Sixers-entzat, baina neurri handi batean Embiid-en minutuetara lotuta egoteak zama hori arintzen lagundu zuen.

Aurten, Sixersek Maxeyk erreserba handiko unitateak eramaten saiatu ziren Harden eta Embiid elkarrekin parekatuta ahalik eta gehien mantentzeko. Hala ere, gailendu egin dira 0.4 puntu 100 jabetzako Maxey lurrean eta biak Embiid eta Harden off, horrek iradokitzen du ez dutela estrategia horrekin jarraitu behar playoffak bueltatzen direnean.

Teorian, Maxey aulkitik atera izanak minutu batzuk eman beharko lioke partida guztietan, non erasokorraren ardatz nagusia izan daitekeen. Hala ere, baliteke Sixers-entzat are balio handiagoa izatea bigarren mailako aukera gisa, defentsak haustura puntutik gainditzen dituzten Embiid eta Hardenekin batera.

Maxeyk Embiid, Harden, PJ Tucker eta Tobias Harrisekin jokatzen duenean, Sixers-ek aurkariak gainditzen ari dira. 16.7 puntu 100 jabetzako. Erasoan 125.7 jabetzako 100 puntu erreserba egiten ari dira batez beste, eta defentsan 109.0 baino ez dute onartzen. Melton Maxeyren ordez, Sixers-ek 100 jabetzako 6.7 puntu baino ez dituzte gainditzen aurkariei eta erasoko balorazio okerragoa (100) eta defentsako balorazioa (121.3).

Riversek duela gutxi aitortu zuen Hardenen pase gaitasunak eta Sixers-en beste titularrak emandako tarteak Maxeyri zorua irekitzen laguntzen diola.

"Entzun, ez dut uste Maxey ez denik [erasokorra] izan", esan zuen Riversek Sixersek otsailaren 27an Heat-en galdu ostean. "Ez dut uste leku asko egon denik. Gaur gauean, leku gehiago zuen, Tobias lurrean zuelako berarekin eta James lurrean. Jamesek ezarri zuen, beraz, hori ona zela pentsatu nuen.

Zenbakiek hori adierazten dute.

Aurten, Maxeyren %67.8k bi puntuko jaurtiketak egin ditu lagundu dute Hardenekin zorua partekatzen duenean. Hori %28.6ra jaisten da Hardenekin jokatzen ez duen minutuetan, hau da, Sixers-eko edozein jokalariren diferentziarik handiena. Maxey ere izan da eraginkorragoak bi puntuko tartetik Harden lurrean (%53.9) gabe baino (%48.5).

Gauza bera gertatzen da bere hiruko jaurtiketekin. Maxeyk Hardenekin hitza partekatzen duenean, haren %87.1ek hirukoiztu egin zituen lagundu dute. Harden gabe jokatzen ari denean, egindako hirukoen %54.0 baino ez dira lagundu. Tiroa ere ari da %43.4 sakonetik Hardenekin batera eta %37.9 bakarrik Harden lurretik kanpo.

Hardenek eta Maxeyk denboraldi hasieran dagozkien lesioak jasan aurretik, saioa egin zuten 247 minutu elkarrekin Sixersen lehen bederatzi partidetan (27.4 minutu partidako). Urtarrilaren erdialdean Maxeyk aulkira joandakoaren ostean, pasa zuten 300 minutu elkarren ondoan ondorengo 17 partidetan (17.6 minutu partidako).

Hardenekin batera jokatzea Maxey optimizatzeko gakoa bada, Sixers-ek minutuak hobeto lerrokatzeko moduak aurkitu behar dituzte Maxey aulkitik hasi edo ateratzen den kontuan hartu gabe.

"Niretzat desberdintasun bakarra, jakina, Jamesekin jolasten duzunean laguntzen diola da", Rivers Erreportarien kontatua Maxeyri buruz Sixersek Milwaukee Bucks-i 133-130 irabazi ostean larunbat gauean. “Hasten ez duzunean, oso gogorra da minutu altua lortzea. Horrekin ari ginen borrokan. Horrek ez du esan nahi gauero hasiko denik, baina gogorra da».

Irtenbidea nahiko erraza izan daiteke. Maxeyk minutu gehien (guztiak?) eman beharko lituzke gutxienez Embiid edo Harden batekin lurrean. Harden taldeko jokalari onena denez urrun, erreserba handiko aulkiko hamaikakoa ainguratu beharko luke. Harden De'Anthony Melton, Jalen McDaniels eta Paul Reed bezalako jokalari luze eta etsigarriekin parekatzeak Sixersek nahiago duten defentsa estiloa jokatzeko aukera eman diezaieke.

Maxey Embiid-ekin eta Harden gabe jokatzen duenean, Sixersek aurkariak gainditu ditu 10.8 puntu 100 jabetzako. Hardenek Harden eta Embiid gabe jokatzen duenean, Sixersek 6.2 jabetzako 100 punturekin gainditu ditu aurkariak. Arazorik handienak Embiid edo Harden gabeko Maxey minutuak eta hirurak gabe minutuak dira (minus-6.2 balorazio garbia), azken hau kanporaketetan inoiz gertatu behar (osasuna ahalbidetzen bada).

Embiid, Harden eta Maxey maximizatzea funtsezkoa izango da aurten Sixers-en titulurako aukerak lortzeko. Maxeyren minutuak Embiid eta Hardenekin parekatzea eta Harden-ek bankuko hamaikako astunak mantentzen laguntzea dela dirudi horretarako modurik onena.

Bestela adierazi ezean, estatistika guztiak bidez NBA.com, PBPStats, Beira garbitzea or Saskibaloi Erreferentzia. Soldata informazio guztia bidez Spotrac or RealGM. Proba guztiak bidez FanDuel Kirol Liburua.